Leuke weetjes over eten

MrOferto
Vindt jij het ook raar dat er met rijst gegooid wordt op bruiloften? Heb je je ooit al afgevraagd of honing wel kan vervallen? Was de kleur van wortels altijd oranje? Kom het te weten in dit artikel.
Leuke weetjes over eten

Waren wortels altijd al oranje?

Wortels hadden vroeger heel veel andere kleuren zoals paars, wit, geel, en nog veel meer. De oranje wortel zoals wij ze kennen, werd in Europa pas in de 17de eeuw ontdekt. Dit is het resultaat van kruisingen.

Nederland was toen wereldwijd de grootste wortel producent. Toen was de familie van Oranje aan de macht. Om hen te eren, gingen ze enkel nog oranje wortels produceren. Zo werden de andere kleuren wortels schaarser.


Waarom wordt er met rijst gegooid op bruiloften?

In de Oosterse wereld, staat het gooien van rijst als teken voor vruchtbaarheid, geluk en welvaart. Dit is de reden waarom er op bruiloften met rijst gegooid wordt. De strooiende mensen verwijzen naar de boeren die hun grond bezaaien.

Echter wordt rijst gooien niet overal toegelaten. DIt is namelijk slecht voor vogels en lastig op te kuisen. Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gedroogde lavendel. 


Kan honing over datum gaan?

Honing wordt gemaakt door bijen. Dit door middel van nectar uit bloemen. De nectar wordt door het toevoegen van enzymen, maar ook door indikking door verdamping, omgezet naar honing. Er is 5 kilogram nectar nodig voor 1 kilogram honing. Dit omdat nectar bestaat uit 80% water en honing bestaat uit maximaal 20% water.

Buiten het feit dat honing heel gezond is, wordt het ook nooit slecht. Dit komt doordat er in honing bijna geen water aanwezig is. Hierdoor is het onmogelijk voor bacteriën of gisten om zich te ontwikkelen. Het is wel belangrijk dat je je honing op de juiste manier bewaart. Als je honing versuikerd is, dan kan je de pot met het deksel open in een bakje met gekookt water zetten.

Hoe komt het dat de giftige kogelvis uit Japan een delicatesse is?

Kogelvissen zijn familie van de beenvissen. Ze komen uit de orde kogelvisachtigen die in tropische en subtropische wateren in de Atlantische, Indische en Grote oceaan voorkomen. Bij gevaar maken de vissen zich bolrond door water op te zuigen. Hierdoor worden ze groter dan dat ze normaal zijn.

Als een kogelvis niet juist bereidt is, dan is ze dodelijk. Toch wordt dit in landen zoals Japan geserveerd. Het wordt daar gezien als een statussymbool. In Japan geldt er wel een strenge wetgeving rond het serveren van kogelvis. De koks die dit bereiden, moeten verplicht door de overheid, elk jaar een examen afleggen. Toch sterven er nog steeds elk jaar tientallen mensen door het eten van kogelvis.

Waarom heeft eten in vliegtuigen weinig smaak?

Vaak denken mensen dat het eten in vliegtuigen van slechte kwaliteit is doordat het zo weinig smaak heeft. Echter klopt dit niet. Het feit dat eten weinig smaak heeft in een vliegtuig, komt door ons lichaam zelf.

Op zo’n 9,000 meter hoogte, daalt de luchtvochtigheid tot minder dan 12%. De combinatie van die lage luchtvochtigheid en de lage druk, zorgt ervoor dat de gevoeligheid van je smaakpapillen daalt met zo’n 30%. Ook de reukzin wordt hierdoor aangetast. Het ruiken van eten is heel belangrijk aangezien dit 80% van je smaak bepaald.


« Vegan worden? Tips voor de beginnende veganist Zout buiten de keuken »