Een heerlijk begin van de tapasavond is een koudgerecht. En wat past er beter dan een traditionele gazpacho? Deze Spaanse tomatensoep wordt koud opgediend en is in een paar minuten gemaakt. Snijd de tomaten, een halve komkommer en ui in grove stukken en stop deze in de blender. Voeg hier vervolgens wat knoflook en olijfolie aan toe. Gril een paprika kort in de pan en stop deze tenslotte ook in de blender. Mix het geheel nog een keer goed. Ook kan je de soep nog kruiden als je dat wilt, met bijvoorbeeld rode peper of chilivlokken.
Een ander lekker hapje, dit keer warm, is een knoflook champignon. Ook dit hoeft niet lang te duren. Verwarm de oven voor op de grillstand en blancheer ondertussen de champignons door ze zo’n 3 minuten in kokend water te leggen. Vervolgens smeer je een ovenschaal in met olijfolie of boter en strooi je hier de champinons in. Meng olijfolie met knoflook en verspreid dit over de paddenstoelen. Tenslotte strooi je wat Parmezaanse kaas over het geheel. Zet het bakje zo’n 10 minuten in de oven en klaar!
Ook kan je wat vis in de mix gooien met deze quesadillas van gerookte zalm. Ook dit is niet ingewikkeld om te maken en is zo gedaan. Smeer op een wrap wat kruidenkaas en verdeel de zalm over de lap. Snijd een bosuitje in ringen en een paprika in kleine stukjes en gooi deze ook op de wrap. Om het een echte quesadilla te maken, moet er natuurlijk kaas worden toegevoegd. Strooi daarom wat Parmezaanse kaas over de andere ingrediënten. Leg een andere wrap op het geheel, zodat je een soort sandwich krijgt. Verwarm wat olie in een pan en voeg het geheel toe wanneer deze warm is. Bak elke kant ongeveer 4 minuten tot de wraps goudbruin zijn. Snijd de quesadilla in puntjes en serveer.
Een laatste makkelijk tapashapje om te maken zijn bruschettas met knoflook en tomaat. Snijd een stokbrood in stukjes en gril de plakjes in een pan. Dit hoeft niet lang, enkel tot ze goudbruin van kleur zijn. Vervolgens smeer je ze goed in met knoflookpuntjes, zodat de smaak in het brood trekt. Snijd de tomaat in kleine blokjes en bestrooi de broodjes hiermee. Strooi wat peper, zout en olijfolie over het geheel. Ook kan je het hapje afwerken met wat basilicum. Snijd deze fijn en bestrooi de broodjes hiermee. Klaar!